_MG_3918_small

La darrera setmana hem rebut una pluja de 25 citacions a judici per haver participat com a voluntaris del Multireferèndum del 25 de Maig. Totes elles han estat dirigides a persones del Partit judicial de Balaguer i de les poblacions de Balaguer, Tornabous, Preixens i La Sentiu de Sió. Se’ns vol fer un judici de faltes per desobediència a l’autoritat el dia 30 d’octubre, al jutjat nº3 de Balaguer.

Entenem que la situació generada no es pot deslligar de l’actual clima d’especulació sobre els mateixos drets polítics que vam posar damunt la taula amb la nostra convocatòria i per això fem les següents valoracions:

1) El Departament d’Interior va ordenar als mossos d’esquadra l’aixecament d’actes a les meses de multireferèndum i aquestes posteriorment van ser entregades al jutjat. Aquest és el detonant dels nostres processos judicials.

2) Recentment, el Jutjat nº 1 de Berga ha decretat el sobreseïment de les denuncies per delicte electoral a tres membres de Multireferèndum, fent evident que la consulta va ser avortada sense cap motiu per la policia.

3) En conseqüència, demanem l‘aturada de tots els processos oberts a voluntaris de Multireferèndum arreu de Catalunya i responsabilitzem al conseller Ramon Espadaler de posar per sobre les valoracions de la Junta Electoral dels drets fonamentals de participació política directa, reunió i manifestació.

4) Denunciem la manipulació del dret a decidir que està realitzant el govern de la Generalitat en els darrers mesos i, en especial amb l’abandó del decret de la Consulta de 9 de novembre i la seva substitució per una convocatòria que es presenta subordinada a unes posteriors eleccions. En aquest trajecte el govern ha transformat l’autodeterminació com a exercici de democràcia directa en un farsa que ens retorna a la delegació del nostre poder en una gent incapaç de complir els compromisos de les darreres eleccions anticipades.

5) La convocatòria d’una consulta sense cens, territorialment parcial, sense mandat possible i sense cap compromís vinculat és un acte impropi d’un govern que es diu autònom i que es vulgui independent. Una convocatòria d’aquest tipus pot ser desenvolupada per la societat civil sense cap tutela.

6) Per tant, demanem al govern que mantingui la convocatòria original i la desenvolupi en obediència al poble català. Si no és així que dimiteixi i que permeti que sigui la societat civil qui la lideri.

7) Demanem als governs locals que han aprovat mocions a favor del decret de convocatòria de la consulta que actuïn en conseqüència i posin els col·legis i locals, el cens i els treballadors municipals que voluntàriament hi vulguin participar. Si no poden complir-la que dimiteixin.

8) Animem a fer créixer la democràcia existent i a posar en pràctica el dret a decidir de forma permanent i aplicable a tots els àmbits de la nostra vida en comú. El 9 de novembre era una bona oportunitat, ara queda molt compromès. No en tenim cap dubte, el referèndum d’autodeterminació el farem Sí o Sí, tard o d’hora, i en cap cas podrà ser substituït per unes eleccions anticipades i una nova delegació de la voluntat popular.


Multireferèndum Ponent,
en assemblea, el vespre del 14 d’octubre de 2014