L’any 2009, el Parlament de Catalunya rebutjava la ILP sobre la prohibició dels cultius i aliments transgènics, amb l’esmena a la totalitat dels grups del PSC (al govern), PP i CiU. La Plataforma ‘Som lo que Sembrem’ havíem recollit 105.000 signatures i teníem el suport de prop de 100 entitats, 60 municipis i 4 comarques.

Des de llavors fins ara, hem seguit treballant sobre l’espontània consigna d’aquells dies: ‘Salut, Democràcia i Bons Aliments’. Ho hem fet com a associació i des de molts projectes personals i col·lectius, eminentment locals i sovint pol·linitzats per aquell procés. Això és el que ens sosté, el que ens empeny i el que no deixarem de fer.

Abans i després de la nostra, altres ILP han estat avortades o desvirtuades tot i haver acreditat àmpliament els suports necessaris per la seva tramitació. Amb elles, compartim la més fèrtil humiliació.

Sabent les limitacions d’aquest mecanisme per anar més enllà de les majories parlamentàries i els seus lobbies, incapaç de donar sortida al dinamisme del país i a les matèries marginades per les campanyes electorals; sabuda l’escassa capacitat d’acció que s’atorga al grup promotor i legalment negada la possibilitat de sotmetre aquestes iniciatives a votacions populars vinculants:

>> volem superar les barreres que posa el sistema representatiu a la vida política, especialment, a les decisions directes sobre allò que ens és comú

>> ens disposem a habilitar vies de caràcter horitzontal, descentralitzat i permanent que permetin l’ampliació de la democràcia

>> i llancen aquesta PROPOSTA incial, de caràcter concret, pràctic, finit i recombinant, als grups promotors d’ILP rebutjades i les plataformes de suport, als promotors d’ILP actualment en curs i als grups afins amb els quals sigui possible col·laborar per enfortir la iniciativa:

– Convocar i autoorganitzar un referèndum múltiple que permeti el posicionament de la societat catalana en relació a les ILP blocades per les institucions parlamentàries en els últims temps; també contemplem la possibilitat que altres qüestions d’actualitat, vehiculades per entitats materialment implicades en la problemàtica, hi siguin incloses

– Cultivar un dispositiu tècnic per aquest procés, capaç d’ampliar al màxim les possibilitats de participació en el mateix. Acabada aquesta primera experiència, es pot posar a disposició pública, sense patent, perquè pugui ser reproduït lliurement per aquelles iniciatives de caràcter local o nacional interessades a promoure processos populars de posicionament polític, fins a fer-los massius i habituals

– Culminar aquest primer multireferèndum durant les pròximes eleccions europees del 2014

– Amb el següent calendari provisional:

  • Juliol-Agost 2013: contacte amb els possibles impulsors inicials (sembra)

  • Setembre 2013: assemblea conjunta (multitransplant)

  • Tardor 2013: habilitació del dispositiu (brostada)

  • Hivern i primavera 2014: campanya (floració)

  • Finals de Maig 2014: referèndum (fructificació) i (collita) dels resultats

Assemblea de Som lo que Sembrem

Balaguer, 30 de Juny de 2013