Un centenar de persones a títol individual o provinents de diferents col·lectius es trobaren diumenge 6 d’octubre a Balaguer amb l’objectiu de convocar una consulta múltiple coincidint amb les eleccions europees de maig de 2014.

 Les Iniciatives Legislatives Populars: una farsa democràtica

La llavor de la iniciativa del multireferèndum va néixer de la confluència de dos col·lectius humiliats per la manca de democràcia i falta de transparència rebudes del Govern. D’una banda, Som Lo que Sembrem. Un col·lectiu que, després d’una exitosa campanya de recollida de signatures per presentar una ILP i de plantejar seriosament el debat sobre la conveniència dels transgènics, es va trobar amb el bloqueig del Parlament i la decebedora descoberta que l’única petita via d’acció directa ciutadana d’incidència a les lleis està corrumpuda per la interacció dels lobbies amb els representants polítics. D’altra banda, la Plataforma Aturem el Fracking que va veure com el Govern havia concedit permisos d’investigació per al fracking, sense ni tans sols haver informat la ciutadania. En aquesta humiliació, com molt bé sabem, no han estat els únics. Malauradament.

 Davant unes Iniciatives legislatives populars que no prosperen, i unes lleis de referèndum i de consultes que estan lluny de ser vinculants, és essencial impulsar nous mecanismes, nous instruments efectius de democràcia directa, autogestionats i cooperatius entre tot el teixit social actiu de Catalunya. Afortunadament, molt nombrós.

 El suport a la idea va ser unànim. Alguns col·lectius estan pendents de tractar-ho en assemblea però van manifestar la seva simpatia, com ara PAH Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana o Cooperativa Integral Catalana.  La resta de col·lectius va expressar el seu entusiasme per la idea i la disposició a participar activament.

 Moltes qüestions a resoldre d’ara al maig. Des de temes tècnics de vot electrònic, cens, o votació presencial, a decidir quantes i quines preguntes es formularan. I el més important propiciar el debat que permeti donar respostes fruit de la reflexió i la crítica argumentada. Molta feina. Moltes mans i neurones de persones d’arreu calen per fer-la germinar. Us animem des d’aquí a participar en aquesta tasca col·lectiva. La propera trobada, general i per eixams de treball el proper 9 de novembre a Barcelona.

 Alguna cosa ens creix- es va comentar al debat. Aquesta cosa que ens creix és la democràcia. I en aquest camí de veure créixer la llavor i recollir el fruit, el més important és el procés. El procés és en ell mateix un fruit. És l’avanç col·lectiu i cooperant cap a una democràcia gestada des d’abaix. I com algú va dir, és una passada poder-ho viure.

Col·lectius participants

Aigua és Vida, Assemblea Nacional Catalana, Ca la Dona, Cooperativa Integral Catalana, Ecoconsum, Independència per canviar-ho tot,  PAH Barcelona, Parlament Ciutadà, Pirates de Catalunya, Procés Constituent, Som lo que Sembrem, Xarxa per la Sobirania Energètica i amb el recolzament d’altres col·lectius que s’excusaren però simpatitzen amb la idea com ILP per una Renda Garantida Ciutadana, Dempeus per la Salut Pública.