El 25 de maig tindrà lloc la primera experiència de democràcia directa i popular a través d’un referèndum múltiple organitzat per col·lectius socials

Transgènics, deute públic, sobirania energètica, Llei d’ILP, Bcn World, MAT Comarques de Girona i Servei de l’aigua a Lleida, seran les qüestions a debatre i votar

El dimarts 15 d’abril, a la Torre del Pretori a Tarragona, va tenir lloc l’anunci davant mitjans de comunicació de les preguntes definitives, generals i locals, que seran sotmeses a referèndum popular el proper dia 25 de maig, així com la campanya de participació i les convocatòries de vot.

Què és Multireferendum
Multireferèndum és una convocatòria per decidir sobre diferents qüestions d’interès públic, a través de la qual els col·lectius promotors de les preguntes volen que s’expressi la voluntat popular de forma directa i determinant sobre problemàtiques aturades a les institucions o sobre les quals no es deixa decidir la població.

Es tracta d’una iniciativa independent, no oficial, gestionada des del teixit associatiu i al servei de grups que necessiten dur les seves causes a referèndum; cooperativa, on els col·lectius promotors de les preguntes cooperen per convocar la societat catalana amb el màxim de garanties; confluent, ja que és un vector de treball concret, de durada determina i obert a persones i col·lectius interessats en les temàtiques tractades o en el mateix procés participatiu; i instituent: treballem per bastir una eina lliure que sigui útil en el futur per seguir abordant problemàtiques tant locals com generals.

Qui podrà votar
Hi podran participar les persones majors de 16 anys i residents a la comunitat autònoma de Catalunya. Caldrà acreditar la identitat i facilitar el lloc de residència.

Com i quan es podrà votar
La jornada central serà el 25 de maig mitjançant el vot presencial a peu de carrer, a les proximitats dels col·legis electorals.
Complementàriament, hi haurà un període de vot electrònic, del 23 d’abril al 16 de maig, a través de la pàgina web www.multireferendum.cat.
També hi haurà possibilitat de vot anticipat, del 17 de maig al 24 de maig, en seus i espais públics. La ubicació de les meses serà publicada a la mateixa pàgina web.

Les preguntes i els seus grups promotors
La convocatòria consta de preguntes promogudes i avalades per col·lectius directament implicats en la problemàtica en qüestió. Quatre seran d’àmbit general i una cinquena de caràcter local que només es votarà en determinats territoris.  Els grups promotors, les preguntes i les possibles respostes seran les següents:

Preguntes generals
1. Som Lo Que Sembrem
Quin tipus d’agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?
a) Amb transgènics b) Sense transgènics

2. CUP i Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute
Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?
a) Sí b) No

3. Xarxa per la Sobirania Energètica
Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?
a) Sí  b) No

4. Comissions Promotores d’ILPs Rebutjades
Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant?
a) Sí  b) No

Preguntes locals
5.1. Plataforma Aturem BCN World
Voleu que el projecte BCN World es tiri endavant? (Es vota al Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Camp)
a) Sí b) No

5.2. Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida
Voleu que el servei d’abastament d’aigua de Lleida sigui gestionat directament per l’Ajuntament? (Es vota a la ciutat de Lleida)
a) Sí b) No

5.3. Plataforma No a la MAT
Voleu que es construeixi la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV? (Es vota a la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt Empordà i el Baix Empordà)
a) Sí b) No

En la roda han intervingut els portaveus dels grups promotors:

la foto (1)

 • Mar Grau, Plataforma Aturem BCN World
 • Quim Arrufat, diputat de la CUP-AE
 • Javier Lechón, Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute
 • Gerard Batalla, Som Lo Que Sembrem
 • Albert Puy, Multireferendum i Comissions Promotores d’ILPs Rebutjades
 • Lourdes Berdié, Xarxa per la Sobirania Energètica
 • Pau Juvillà, Assemblea en Defensa dels Seveis Públics de Lleida
 • Un/a potaveu de la Plataforma No a la MAT

Debats
S’organitzaran diversos debats públics de cada temàtica que podran també visualitzar-se a la web.

Els debats centrals DEBATS CENTRALS A BCN

 • DEUTE – Dia 1 de maig – Nau Ivanow
 • TRANSGÈNICS – Dia 10 de maig – Tradicionarius
 • ENERGIA – Dia 10 de maig – Pou de la Figuera
 • ILP’s – Dia 16 de maig – Ateneu Nou Barris

A la resta del territori s’organitzen també diferents debats