Transformar l’energia en un dret comú i construir un model energètic veritablement democràtic van ser algunes de les propostes del debat central d’energia del Multireferèndum

El passat dissabte, al Casal Pou de la Figuera de Barcelona, va tenir lloc el tercer dels debats centrals de la campanya del Multireferendum 2014 centrat en el model energètic.

debat10menergia

Pablo Cotarelo, Lluc Pelàez, Gerardo Pisarello, Maria Campuzano i la Lourdes Berdié van ser els protagonistes d’una jornada en la que es va reflexionar sobre un model energètic que la Lourdes Berdié, de la Xarxa per a la Sobirania Energètica, va definir a l’inici de la seva intervenció com “oligopòlic, centralitzat i molt agressiu que hauria de ser més social, just i descentralitzat”.

Gerardo Pisarello, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona va prendre la paraula i tot just començar va bromejar amb que l’únic que podia fer ell després de la contundent intervenció la Lourdes Berdié era “aixecar-se, apagar el llum i l’aire condicionat i marxar cap a casa.” Lluny d’això, Pisarello va fer un repàs pels recents processos d’elaboració de constitucions a l’Amèrica Llatina (com els d’Equador o Bolívia) i va recordar que en aquests textos es té en compte la idea de “béns comuns, o Res Pública del dret romà, com a resposta a una gran concentració de poder”. Gerardo Pisarello considera que hem d’anar més enllà a l’hora de definir l’energia i ha de ser considerada com un “dret comú, tal com han fet a Bolívia amb l’aigua, prohibint la seva privatització a la seva Constitució per lluitar contra la depredació del sistema capitalista i l’acumulació per despossessió. Cal un mandat antiprivatitzador, democràtic i de sostenibilitat ambiental que vetlli per la protecció dels béns comuns”.

Després de la intervenció de Pisarello va ser el torn de la Maria Campuzano, de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, que impulsa el dret l’accés a l’energia com a dret universal, sense prejudici de la capacitat econòmica de les persones. Amb el mapa de l’oligopoli energètic com a referència va criticar la Llei de Liberalització del sector elèctric que “fa que ens allunyem del concepte de bé comú i del dret d’accés que resta en mans privades i  anteposen els beneficis econòmics davant els drets humans”. Campuzano va recordar dades que reafirmen el caràcter dramàtic de la situació: “7 de les 10 persones morts per incendi a casa seva l’any passat, foren per causa de la pobresa energètica i els talls indiscriminats d’electricitat per part de les empreses subministradores varen arribar als 1,4 milions”. La Maria Campuzano va criticar també el paper que juguen les administracions: “les lleis vulneren els drets humans amb la connivència de l’administració com és el cas del bono social per a consumidores vulnerables que només és aplicable a un consum de 3kw, pensionistes, famílies nombroses o que estiguin tots els seus membres a l’atur i que a més puguin pagar el 25% de l’import de la factura, requisits que es donen en molts pocs casos i que no serveixen de res perquè acaben pagant les factures.

A la seva intervenció va recordar algunes de les reivindicacions a curt i llarg termini de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica. “A curt termini, per acabar amb els talls de subministrament, volem que no hi hagi costos de subministrament mínims que no poden pagar i que els costos siguin assumits per l’empresa i que l’administració estudiï el cas abans, mitjançant serveis socials, i sigui qui autoritzi o no a tallar els subministraments”. A llarg termini volen replantejar el model de gestió de serveis bàsics. “Potser hem de pensar en municipalitzar i altres formes de recuperació de la sobirania energètica. I seguir denunciant les irregularitats i informar els usuaris afectats de les opcions”, va recordar.

campuzanomapaoligopoli10m

Tot seguit, l’alcalde de Figaró, Lluc Pelàezva explicar els processos de democràcia participativa que realitzen en aquest poble del Vallès Oriental on els pressupostos es realitzen de forma participativa pel veïnat. Pelàez va explicar el procés de municipalització de l’aigua que han portat a terme al municipi de Figaró.

Després va intervenir Pablo Cotarelo, de la Xarxa per la Sobirania Energètica.  Va començar la seva intervenció amb una resposta sobre com crear noves realitats energètiques: “hem de fer una auditoria del sector energètic després de la liberalització i la privatització i trencar les cadenes no només del deute financer, també del deute ecològic que ha provocat durant generacions”. Cotarelo creu que “cal sortir d’un sistema deutocràtic per entrar-ne a un de democràtic i això implica també l’energia”. Una de las seves propostes és utilitzar els recursos energètics propers i apropar-los a les persones sense que el deute esclavitzi decisions, vides i la pròpia supervivència de l’espècie.

Finalment vam acabar un enriquidor debat amb el públic.

public10menergia