• Gerard Batalla, Ada Colau, Gerardo Pisarello i Raimundo Viejo Viñas reflexionen sobre el paper de les ILP com a instrument de participació ciutadana a l’Ateneu de Nou Barris.

  • El Multireferèndum dóna el tret de sortida a la campanya de vot anticipat.

9barrisilps

L’Ateneu Popular de Nou Barris és un dels llocs de Barcelona que millor representa el poder de l’acció de la ciutadania per a la transformació social. Exemple a la ciutat i arreu del territori de compromís social, solidaritat i cooperació van recolzar el Multireferèndum i van oferir el seu espai com seu de debat i també de vot anticipat. Ahir va acollir el debat sobre una de les preguntes del MRF que se celebrarà el proper 25 de maig: “Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant?”. Un dels membres de l’Ateneu explicava ahir el perquè de donar suport al Multireferèndum: “Volem prendre part en tot el que ens afecta. Volem dir prou a delegar. Continuarem sortint al carrer però també decidirem i construirem la democràcia amb altres models, des del col·lectiu i el comú”.

Amb les seves paraules i les de  Sílvia Auge, integrant del grup promotor del MRF que va fer una crida a la participació a votar en el Multireferèndum del 25 de maig així com a parar una taula arreu del territori per votar tant el mateix dia 25 com de manera anticipada, va començar el debat sobre les ILP’s amb la participació del Gerard Batalla (Som Lo Que Sembrem), Ada Colau (PAH), Gerardo Pisarello (professor de la UB) i Raimundo Viejo (Artefakte i Universitat de Girona) i moderat per la Itziar González Virós.

La pròpia Itziar González va destacar una de les coses que més valora del Multireferèndum: “no podem seguir pensant soles perquè el pensament col·lectiu és molt més enriquidor per això que cada pregunta del MRF vingui acompanyada d’un debat previ és clau”.

En la primera part del debat tant Gerard Batalla com Ada Colau van explicar les seves experiències amb cadascuna de les ILP’s que Som Lo que Sembrem i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca van impulsar en els últims anys. Un discurs el d’ambdós que va servir per reflectir les carències de les Iniciatives Legislatives Populars com mecanismes de participació de la ciutadania a la vida política.

Batalla va recordar com l’any 2000, des de Som Lo Que Sembrem, es va iniciar una campanya per fer front als transgènics que va derivar en la presentació d’una ILP davant el Parlament de Catalunya. “Vam esgotar aquest mecanisme i ens vam adonar que la democràcia estava segrestada. Ens vam trobar amb un desconeixement molt gran del tema dels transgènics per part dels parlamentaris i parlamentàries i vam veure com no hi havia cap mena de consideració ni de facilitats per part del Parlament amb els grups promotors de les ILP’s”. I va recordar perquè Som Lo Que Sembrem defensa que els grups promotors d’una ILP puguin sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant: “defensem aquesta opció perquè considerem que es una via per recuperar la democràcia directa, la política feta des de baix”.

L’Ada Colau va explicar la feina feta durant els últims 5 anys per la PAH i va recordar com “esgotades les vies de parlar amb els partits polítics, votacions al parlament, etc vam decidir impulsar una ILP de mínims”. A la seva tramitació es van trobar amb el que va definir com “el negocieo de la democràcia actual, una versió descafeïnada de la participació ciutadana”. Quan van veure que la seva ILP era rebutjada van decidir apostar per la lluita diària al carrer i per una ciutadania permanentment mobilitzada per trencar les regles del joc d’un model polític de delegació “on la corrupció està institucionalitzada i on cal començar a exercir la nostra capacitat de decisió” Ada Colau va recordar també com la PAH ha optat durant aquests anys per la “lluita de cada dia a través de la defensa de les nostres demandes al carrer amb accions de desobediència civil, aturant desnonaments, amb l’Obra Social de la PAH…”

El Gerard Pisarello i Raimundo Viejo Viñas van ser els encarregats d’abordar la part més “teòrica” del paper de les ILP. PIsarello va començar la seva intervenció recordant una frase del poeta Erich Fried, molt adient  per iniciar el debat: “qui mana aquí? – vaig preguntar/ El poble, naturalment – em van dir/ Naturalment el poble però qui mana realment? – vaig dir jo”. Pisarello va indicar que el segrest democràtic que vivim no és nou i que des de fa 40 anys va haver-hi models que tenien per objectiu reduir la democràcia, fer-la menys democràtica. També es va referir a la Transició espanyola, un model que “reflecteix una concepció restrictiva de la democràcia. Un exemple són els referèndums i les ILP que depenen del permís dels de dalt, no es poden fer de la mà de la ciutadania. Quan es redacta la llei de les ILP, el legislador fa més restrictiu encara un instrument que la Constitució Espanyola ja el té com molt restrictiu: elevat número de signatura per poder presentar una ILP, dificultats en els temes que es poden abordar”. En contraposició va donar exemples de models democràtics d’alta intensitat en aquest àmbit com Suïssa, Bolívia o  l’Equador on la ciutadania pot impulsar el canvi de la pròpia constitució.

Raimundo Viejo va iniciar el seu torn de paraula recordant una pintada en el mur de Berlín que deia: “Tot el poder surt del poble però a on va?” i va explicar que “la democràcia no és un estat de coses, la democràcia o es democratitza o es desdemocratitza i ara es tracta de guanyar la democràcia”. Viejo Viñas va recordar que aquest és un procés de “resistència i que va lent” però es va mostrar convençut que amb un horitzó de lluita és possible conquerir els objectius marcats: “si comencem a pensar les institucions d’una manera diferent, podrem trobar la capacitat de resistir en el tems”.

Després del debat amb el públic assistent, va tenir lloc la interpretació d’un fragment de l’obra de Dario Fo “Misteri Bufo” per part de Quim Pañart. Per finalitzar, representant els grups promotors de la resta de preguntes –Isabel Vallet (CUP), Javier Lechón (PACD), Lourdes Berdié (Xarxa Per la Sobirania Energètica) i Verònica Miró (SLQS)– van donar l’explicació dels argumentaris de les preguntes, tancant així una jornada de debat que va donar també el tret de sortida a la campanya de vot anticipat del Multireferèndum.

L’acte es va poder seguir íntegrament en streaming, a continuació.